ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Μερικές λεπτές γραμμές και ρυτίδες, δέρμα λιγότερο βελούδινο, χρώμα λιγότερο λαμπερό, απώλεια ελαστικότητας... Τόσα σημάδια που μας προειδοποιούν για το χρόνο που περνά…

Η άποψη του γιατρού μας

Ερωτήσεις/ Απαντήσεις
 • Δύο κατηγορίες πρέπει να έχετε υπόψη σας :

  1. Τα ρετινοειδή, παράγωγα της βιταμίνης A
   • Μεταξύ των ρετινοειδών, ορισμένα είναι τοπικά φάρμακα που απαιτούν συνταγή γιατρού.
   • Αλλα, όπως η ρετιναλδεΰδη, έχουν έγκριση δερμοκαλλυντικού και μπορείτε να τα αγοράσετε χωρίς συνταγή. Η ρετιναλδεΰδη μετατρέπεται φυσιολογικά σε δραστική βιταμίνη A, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος και δρα σε βάθος για να επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό και στην επιφάνεια για να βελτιώσει τη φωτεινότητα του χρώματος της επιδερμίδας.
  2. Το υαλουρονικό οξύ
   Κύριο συστατικό του δέρματος, συντίθεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας (κερατινοκύτταρα) και του χορίου (ινοβλάστες). Η σύνθεση αυτή μειώνεται με την ηλικία. Συνεπώς, ο ρόλος του υαλουρονικού οξέος είναι βασικός : Εξασφαλίζει την απαλότητα, την ελαστικότητα και την υδάτωση του δέρματος. Σήμερα, υπάρχουν δερμοκαλλυντικά προϊόντα που βοηθούν στη μείωση της έλλειψης αυτής αυξάνοντας τη συγκέντρωση του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα.

 • Οι κύριες τεχνικές είναι :
  Τα πήλιγκ, που έχουν διάφορο βάθος.
  Η δερμο-απόξεση ή το laser, με πολλές δυνατές τεχνικές.
  Η έκθεση σε διάφορες τύπους λέιζερ φωτός ή σε φως χωρίς λέιζερ.
  Οι ενέσεις προϊόντων που γεμίζουν τις ρυτίδες : κολλαγόνο ή υαλουρονικό οξύ.
  Οι ενέσεις αλλαντοτοξίνης για τις βαθιές ρυτίδες έκφρασης, μυικής προέλευσης.
  Η πλαστική χειρουργική : σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυνται το λίφτιγκ του προσώπου και του λαιμού, καθώς και η εγχείρηση των βλεφάρων (βλεφαροπλαστική).
  Η απόφαση για την επιλογή της μιας ή της άλλης τεχνικής βασίζεται στην ατομική εξέταση. Τα άτομα δε γερνούν όλα με τον ίδιο τρόπο, όλες οι προσδοκίες δεν είναι ίδιες και όλες οι ανάγκες δεν είναι συγκρίσιμες.

 • Η εμμηνόπαυση αντιστοιχεί σε διακοπή των εκκρίσεων των ωοθηκών, κυρίως των οιστρογόνων που έχουν θετική δράση στην τονικότητα και το πάχος του δέρματος. Ετσι, η εμμηνόπαυση είναι ένας από τους παράγοντες δερματικής γήρανσης, αλλά παράγοντας λιγότερο σημαντικός από την έκθεση στον ήλιο.

 • Είναι αποδεδειγμένο ότι οι καπνιστές παρουσιάζουν μεταβολές στο δέρμα που συμβάλλουν στην αύξηση της δερματικής γήρανσης : Ρυτίδες, κιτρίνισμα του χρώματος του δέρματος (ένας επιπλέον λόγος για να αποφασίσετε να σταματήσετε το κάπνισμα ή για να μην το αρχίσετε).

 • Πολλά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες, αμινοξέα ή/και ιχνοστοιχεία ισχυρίζονται ότι έχουν αντιγηραντική δράση, σε γενικές γραμμές μέσω της ενδεχόμενης προστατευτικής δράσης κατά των ελευθέρων ριζών.

 • Ναι, είναι πράγματι αδύνατο να έχουμε στα 60 μας το ίδιο δέρμα με αυτό που είχαμε στα 20 μας χρόνια.
  Αλλά όλα τα μέτρα που αναφέραμε, μας βοηθούν να διορθώσουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης, ειδικότερα τα μέτρα που σχετίζονται με τον ήλιο. Ετσι, μπορείτε να συνεχίσετε να χαμογελάτε, κάτι που είναι επίσης εξαιρετικό αντιγηραντικό.

 • Με το χρόνο, το δέρμα χάνει πολλά από τα δομικά στοιχεία του. Για το λόγο αυτό, αφυδατώνεται πιο εύκολα, γίνεται πιο ευαίσθητο και αντιστέκεται λιγότερο καλά στις εξωτερικές επιθέσεις (κλιματικές αλλαγές, ρύπανση, ακατάλληλη υγιεινή …). Θα πρέπει λοιπόν να ενυδατώνουμε τακτικά το δέρμα μας με τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά προϊόντα που βοηθούν στην ανασυγκρότηση του ελλειπούς προστατευτικού υδρολιπιδικού φιλμ.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΓΕΡΝΑΕΙ...ΓΙΑΤΙ;ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗ

Γενετικά προγραμματισμένη, πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία, αποτέλεσμα αργής εκφύλισης των ιστών που καθορίζεται από τη γενετική κληρονομιά του κάθε ατόμου.
Είναι αυτό που ονομάζουμε « βιολογικό ρολόι », το οποίο δεν κάνει «τικ-τακ» με τον ίδιο τρόπο για όλους μας… 

ΕΞΩΓΕΝΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗ


Οφείλεται σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση, το στρες, το κάπνισμα, κλπ.

Οι κυριότεροι παράγοντες :

Ο ήλιος και η UV ακτινοβολία : η φωτογήρανση είναι πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου ή σε τεχνητές πηγές, τα μόνιμα αποτελέσματα των οποίων είναι παράλληλα επιφανειακά και σε βάθος.

Το περιβάλλον : οι ατμοσφαιρικοί ρυπογόνοι παράγοντες εξασθενούν το προστατευτικό  υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος και γεννούν ελεύθερες ρίζες με ισχυρή οξειδωτική δράση που συμβάλλουν στην επιταχυνόμενη γήρανση του δέρματος. Τα βλαπτικά αποτελέσματα των ρυπογόνων παραγόντων είναι ορατά, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μέσω της αθροιστικής δράσης των ρυπογόνων επιθέσεων μικρής μεν έντασης αλλά συχνά επαναλαμβανόμενων. 

Ο τρόπος ζωής : το κάπνισμα, το στρες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η μη ισορροπημένη διατροφή… Ο μη υγιεινός τρόπος ζωής κάνει το δέρμα να χάνει τη ζωτικότητα και τη λάμψη του.
Ειδικότερα, το δέρμα «ζαρώνει» με την επίδραση του στρες ή της κόπωσης που προκαλούν μυικές τάσεις με αποτέλεσμα την εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων.  Η αυξημένη εργασία ή η ανεπαρκής διατροφή σε θρεπτικά συστατικά κάνει τα κύτταρα να αντλούν περισσότερα συστατικά από τα αποθέματα του κυρίως δέρματος, για να τραφούν και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση : το δέρμα εμφανίζει ελλείψεις σε απαραίτητα συστατικά : βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα…
 ΠΩΣ; ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ...


Τα σημάδια του χρόνου που περνά δεν είναι τα ίδια σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.Τα πρώτα σημάδια της δερματικής γήρανσης - οι γραμμές και οι ρυτίδες, η απώλεια λάμψης και η απώλεια ελαστικότητας - αρχίζουν να εμφανίζονται.
Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται με την επιβράδυνση του μεταβολισμού των κυττάρων του δέρματος και τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των ελευθέρων ριζών : οξειδωτικοί παράγοντες μεταξύ άλλων που οφείλονται στην UV ακτινοβολία.

Κατόπιν, οι ρυτίδες βαθαίνουν για να σχηματίσουν βαθιές πτυχώσεις και το δέρμα χαλαρώνει.
Αυτά τα σημάδια του χρόνου οφείλονται αποκλειστικά στην αραίωση των ινών κολλαγόνου και τη μείωση της θεμέλιας ουσίας του κυρίως δέρματος, το υαλουρονικό οξύ.
Τέλος, το ώριμο δέρμα χάνει την πυκνότητα, τη ζωτικότητα και την άνεσή του.
Με το χρόνο, η σύνθεση των απαραίτητων συστατικών του δέρματος επιβραδύνεται :
- Το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, μόρια-κλειδιά για τους ιστούς υποστήριξης του δέρματος, μειώνονται. Η δομή του δέρματος εξασθενεί, το δέρμα χάνει την πυκνότητά του και χαλαρώνει.
- Τα συμπτώματα αυτά  συνοδεύονται από δερματική ξηρότητα που οφείλεται στη μείωση της φυσιολογικής σύνθεσης των λιπιδίων του δέρματος. 

 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!


Παρόλο που δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε το χρόνο ούτε να αποφύγουμε τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, μπορούμε, ωστόσο, να προλάβουμε τη φωτογήρανση που προκαλείται από την έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, υπεύθυνες για το 90% τουλάχιστον της δερματικής γήρανσης.
Στην πραγματικότητα, από την αρχή ακόμη της ζωής μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να το κάνουμε.

Πρόληψη της φωτογήρανσης σημαίνει φωτοπροστασία, με άλλα λόγια συνεχής λογική συμπεριφορά όσον αφορά στην ηλιακή έκθεση  : αποφυγή της έκθεσης σε ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, χρήση ρούχων, καπέλων και γυαλιών (που προφυλάσσουν από τη UV ακτινοβολία) και χρήση προϊόντων με υψηλό αντηλιακό δείκτη.
Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι ΠΟΤΕ δεν εκθέτουμε απευθείας στον ήλιο ένα παιδί μικρότερο των 3 ετών.
Αποστολή μέσω email
 • Προσωπικές συμβουλές περιποίησης
 • Ειδικές προσφορές & διαγωνισμοί
 • Κριτικές για τα αγαπημένα σας προϊόντα

Κάθε δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες,
ανακαλύψτε το τέλειο πρόγραμμα φροντίδας από την Eau Thermale Avène.

Ξεκινήστε τώρα
 • Συνιστώμενα προϊόντα για τη λύση των δερματικών σας προβλημάτων
 • Πρόσβαση στα αγαπημένα σας προϊόντα & στα σχόλια
 • Καταγραφή των αγορών σας ώστε να επιβραβεύεται η αφοσίωσή σας
Εγγραφείτε τώρα

Συνεχίζεται η αναζήτηση

Απαιτείται σύνδεση

Πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας για να αποθηκεύσετε αυτή την πληροφορία.


Συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό